Lokaal bedrijven-netwerk


Bij de meeste (mkb) bedrijven is circulaire economie nog geen onderwerp van gesprek. De urgentie ontbreekt, er is een constant gebrek aan tijd en men mist handelingsperspectief om het bedrijf circulair in te richten. Het onderwerp is daarnaast vaak te complex. Maar er zijn voldoende aanknopingspunten om toch op circulair in te zetten: er zijn bijna overal zorgen om stijgende grondstofprijzen, strengere regelgeving en steeds meer klanten die liever een product kopen waarmee ze meteen “goed doen”. Thema’s als plastics, voedselverspilling of klimaat zijn inmiddels belangrijke maatschappelijke onderwerpen waar bedrijven vaak wat mee willen. Circulair is een antwoord op deze thema’s maar wordt nog niet altijd zo gezien. Ondernemers hebben overheden, experts en samenwerkingen met andere bedrijven nodig om met circulaire economie in aanraking te komen, circulaire strategieën te ontwikkelen en tot uitvoer brengen. In de circulaire economie gaat het om samen innoveren. Voor circulair ondernemen is een goed lokaal netwerk dus van cruciaal belang.


Provincies en gemeenten (en het Rijk) hebben elkaar nodig om eigen beleid te realiseren

De meeste provincies hebben inmiddels circulair beleid waarin ze nastreven bedrijfsleven te ondersteunen. Gemeenten in dezelfde regio willen of proberen regelmatig hetzelfde. Gemeenten en provincies kunnen samen fijnmazige regionale bedrijvennetwerken opzetten en betrekken bij de circulaire economie. Er zijn steeds meer gemeenten die een bedrijvennetwerk opzetten door bijvoorbeeld samen te werken met:
● lokale bedrijventerreinen;
● lokale ondernemersverenigingen;
● hun eigen ondernemersloket;
● accountmanagers die al veel met lokale bedrijven werken;
● gebiedsregisseurs.

Wanneer provincies en gemeenten onvoldoende samenwerken blijven te veel bedrijven buiten beschouwing of wordt werk dubbel gedaan omdat de verschillende overheden bij dezelfde partijen aankloppen. Door slimme samenwerking kunnen gemeenten ook bijdragen aan het behalen van de circulaire doelstellingen van provincies en vice versa. Verschillende provincies zoals de provincie Zeeland hebben al besloten om gezamenlijk met alle gemeenten circulair beleid en een actieagenda op te stellen om o.a. het lokale bedrijfsleven te stimuleren. De provincie Noord-Holland organiseert voor wethouders in de provincie bijeenkomsten om gezamenlijk koers te bepalen en aan de slag te gaan.


Ga langs

Leer de ondernemers in je regio kennen en weet wat hun behoeften zijn. Spreek met ze af en ga bij ze langs, zowel bij bedrijven die voorop lopen als bedrijven die nog moeten starten met circulaire economie. Gemeenten die dat succesvol doen, zoals de gemeente Hoeksche Waard, breiden hun lokale netwerk steeds verder uit met ondernemers die interesse krijgen in het onderwerp. De provincie Noord-Holland stelt zelfs een onafhankelijk circulair ambassadeur aan om regionaal mkb te inspireren met kennis en praktische toepassingen. De ambassadeur brengt de mkb-instrumenten die de provincie aanbiedt onder de aandacht en helpt het aanbod en het circulair beleid van de provincie voor mkb aan te scherpen. De ambassadeur werkt in opdracht van de gedeputeerde staten en in nauwe samenwerking met het programmateam circulaire economie van de provincie. Ook werkt de provincie met “ketenaanjagers” en experts op bijvoorbeeld het thema bouw die in specifieke sectoren netwerken en kennis opbouwen.


ANDERE REGIONALE PARTIJEN OM MEE SAMEN TE WERKEN:


Regionale partijen die al werken aan circulaire economie

● In de meeste regio’s zijn er organisaties die zich inzetten voor circulaire economie. De meeste van deze organisaties kunnen goed hulp gebruiken om meer bedrijfsleven te bereiken en zoeken vaak naar middelen om impact te kunnen maken. Grotere clubs zijn deze Circulair Friesland, Circulair Westfriesland, Midpoint Brabant, Circulair West, Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie | NICE, Limburg Circulair, Het groene hart werkt en DORZ maar er zijn ook kleinere organisaties in de regio zoals: Impact Houten en vele anderen. Er zijn vaak ook regionale organisaties die zich op specifieke thema’s inzetten als Regio Foodvalley in Gelderland, of Cirkelsteden voor circulaire bouw.


Omgevingsdiensten

● Omgevingsdiensten komen bij veel bedrijven in de regio over de vloer, hebben zicht op wat er in bedrijven speelt en willen zich in toenemende mate inzetten om ook circulaire economie te bevorderen. Zij kunnen bijvoorbeeld adviseren over hoe je afvalstoffen maximaal hergebruikt. De provincie Gelderland organiseert voor zijn 7 omgevingsdiensten en 51 gemeenten sessies om te kijken hoe ze samen kunnen optrekken om het bedrijfsleven te stimuleren meer met circulaire economie te gaan doen.


Investeringsmaatschappijen of ROM’s

● Provincies zoals Overijssel en Gelderland weten met hun eigen ontwikkelingsmaatschappij (ROM’s) veel bedrijfsleven te stimuleren zoals Oost NL of de Nom in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland. De ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland organiseert samen met de provincie Flevoland ‘tafels’ over de grondstoffentransitie en gaat in gesprek met ondernemers die daaraan deelnemen.


Regionale brancheorganisaties

● Regionale brancheorganisaties zoals MKB in de regio, VNO NCW of lokale afdelingen van de Green Business Club zijn ook partijen om regionaal mee samen te werken om het bedrijfsleven te stimuleren. Vergeet vooral ook niet de kleinere lokale brancheorganisaties die inspelen op een specifieke sector zoals bijvoorbeeld een ‘brancheorganisatie sierteelt’.


Kennisinstellingen en circulair specialisten

● Veel MBO’s, HBO’s en universiteiten richten zich steeds meer op het helpen van bedrijfsleven met circulaire innovaties. Ze werken bijvoorbeeld met stages of helpen met productinnovaties. Regelmatig werken zij hierin samen met een decentrale overheid zoals ACCEZ.

● In elke regio werken tegenwoordig ook circulair specialisten die veel ervaring hebben en bedrijven korte of langere tijd begeleiden. Ook zij hebben vaak een behoorlijk (regionaal) netwerk en bovendien professionele ervaring.

● Verschillende natuur- en milieufederaties zetten ook in op circulaire economie. Een goed voorbeeld is de NMU die samenwerkt met de provincie Utrecht en regionale gemeenten op bouw, biobased en afval.

Jessica Schonewille van de provincie Noord-Holland, vertelde in dit interview dat zij o.a. samen met Impact Hub werkt aan het versterken van het circulaire netwerk in Noord-Holland door o.a. expertsessies, netwerkevents en masterclasses te organiseren.


Voorbeeld doelstellingen:

★ In 2024 hebben we als provincie een samenwerkingsverband met gedeputeerden en alle wethouders economie, die gezamenlijk werken aan stimulering van circulaire economie in de regio.
★ In 2024 heeft onze provincie een fijnmazig bedrijvennetwerk opgezet met alle regionale gemeenten waarin we gezamenlijk met andere partijen bedrijven stimuleren en ondersteunen aan circulaire economie te werken.


Goed voorbeeld

Bas van Gerwen

Fietsend op bezoek bij ondernemers om een bedrijvennetwerk op te zetten

Lees hier het interview met Bas >>

Algemene vragen over circulaire economie in jouw organisatie:


Wat is je verantwoordelijkheid als decentrale overheid in CE?

Hoe krijg je jouw organisatie en collega’s mee?

Hoe maak je CE meetbaar?

Hoe zorg je voor voldoende capaciteit en middelen?

Wat als de circulaire oplossing duurder wordt dan de lineaire?

Bekijk hier de antwoorden >>


Deel Met Je Collega’s

 
 
 

 

Verder lezen en verdiepen


Lees in het tijdschrift De Verschilmakers zeven circulaire praktijkverhalen van baanbrekende ambtenaren bij gemeenten, provincies en waterschappen. Deze verhalen zitten bomvol concrete tips om morgen mee aan de slag te gaan.

In deze zes podcasts gaan wij met experts in gesprek over hoe Nederland er in 2030 en 2050 uit komt te zien op het gebied van bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, consumenten en afval.

In de anderee edities over Bedrijven komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Bedrijven activeren

  • Circulair inkopen

  • Stimulerende regelgeving

  • Financiële ondersteuning



Ben je nog niet aangemeld voor dit kennisnetwerk?
Meld je dan hier aan en vertel het door aan je collega’s!


 

 

Lees ook over de andere thema’s

 

Een initiatief van:

In samenwerking met: