Hoe pak je circulaire gebieds-ontwikkeling aan?

We kunnen circulaire gebiedsontwikkeling niet beter verwoorden dan Jeffrey van ‘t Hof van de gemeente Almere: “Gebiedsontwikkeling en duurzaamheid gaan hand in hand. Je wijk kan nog zo circulair gebouwd zijn, als je daarmee een natuurgebied om zeep helpt bereik je alsnog niets. Bij gebiedsontwikkeling gaat het om hele wijken, dus ook om scholen, recreatieve ruimte en winkelcentra. Dan moet je ook mobiliteit, klimaatadaptatie, ecologie, gezondheid en de hele infrastructuur van de wijk meenemen in je plan. Die thema’s kan je zo duurzaam en circulair mogelijk inrichten.” Bouwen, ecologie, mobiliteit, de inrichting van de openbare ruimte: ze zijn allemaal met elkaar verbonden en kunnen allemaal duurzaam en circulair ingericht worden als je ze maar meeneemt in een gebiedsplan.

Naast de ‘gewone’ principes voor circulair bouwen, wat kan je allemaal doen aan circulaire gebiedsontwikkeling?


Natuurinclusief bouwen

Met natuurinclusief bouwen integreer je de natuur in je (bouw)project door flora en fauna een plek te geven in de wijk. Er zijn allerlei technische en materiële aanpassingen mogelijk om de biodiversiteit in, op of rondom een gebouw te vergroten. Bijvoorbeeld door ruimte te bieden aan broedende vogels, insecten, muurplanten, groene daken en dier-, plant- en mensvriendelijke verlichting. Een mooi voorbeeld van een natuurinclusief gebouw is het hoofdkantoor van de Triodos dat de award natuurinclusief bouwen heeft gewonnen.

Op bouwnatuurinclusief.nl vind je oplossingen, stappenplannen en inspirerende voorbeelden specifiek voor gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Ook de gemeente Amsterdam heeft een specifiek handboek ‘Natuurinclusief bouwen en ontwerpen’ gemaakt.


Vormen van (stads)landbouw integreren

Stadslandbouw koppelt lokale voedselproductie in de stad aan maatschappelijke doelen, zoals ontspanning, zorg of educatiemogelijkheden. Stadslandbouw draagt bij aan een duurzame en leefbare stad en kan de stedelijke footprint verkleinen. Vormen van stadslandbouw zijn voedselbossen en buurtmoestuinen, maar ook dakakkers, zoals de DakAkker in Rotterdam: de eerste dakboerderij in Nederland (filmpje) waar eten wordt gekweekt en water wordt gebufferd. In de wijk Rijnvliet in Utrecht en in vele andere gemeenten wordt een eetbare wijk opgezet. Een ander inspirerend voorbeeld is Stadslandbouw Mooieweg in Arnhem.

Verticale landbouw
zien we nog niet veel, maar biedt kansen om duurzaam en efficiënt gewassen te telen. (Oude) kantoorpanden zijn uitermate geschikt voor verticale landbouw. Op de site van Stadslandbouw Nederland vind je kennis, ervaringen en advies. Lees ook het interview met Tom Voorma van de gemeente Den Haag over hoe hij stadslandbouw heeft opgezet.


Klimaatadaptief bouwen

Dit is een vorm van bouwen die zorgt voor minder wateroverlast, minder hittestress, minder nadelige gevolgen van langdurige droogte en bodemdaling. Klimaatadaptief bouwen leidt tot meer biodiversiteit en een gezondere leefomgeving. Tussen Den Haag, Voorburg en Rijswijk ligt de Haagse wijk Binckhorst. Hier werkt de gemeente aan het realiseren van een groene en waterrijke wijk die klimaatbestendig.

Voor klimaatadaptief bouwen is het van groot belang dat verschillende decentrale organisaties samenwerken. Zo benadrukt de Unie van Waterschappen in dit stuk dat waterschappen vanaf het vroegste begin van klimaatadaptieve bouw betrokken moeten worden. Deze infographic laat zien welke maatregelen je kan nemen om klimaatadaptief te bouwen en ook wat de (kosten)effectiviteit van deze maatregelen zijn.


Duurzame mobiliteit

Door minder gebruik van auto’s, gebruik van elektrische deelauto’s of zelfs autoloze wijken zijn er minder parkeerplaatsen en minder of andere wegen nodig. Er ontstaat meer ruimte voor wonen, natuur, recreatie en sport. Zo wordt de nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede een autoloze wijk en verrijst een stukje verderop de wijk Cartesius met een duurzaam mobiliteitsplan met o.a. elektrische deelauto’s.


Waterhuishouding regelen

In circulaire gebiedsontwikkeling is een speciale plek voor waterhuishouding. Je moet rekening houden met klimaatveranderingen die zowel tot te veel water als waterschaarste leiden. Een circulaire waterhuishouding in gebiedsontwikkeling betekent dat opvang, gebruik en afvoer van (regen)water worden geïntegreerd in de plannen voor een nieuwe wijk. Hierbij kan je denken aan:

- Hergebruik van water.
- Regenwater van daken opvangen, zuiveren en gebruiken als drinkwater.
- Regenwater opvangen in grote tanks (onder huizen) of hemelwaterinstallatie en dit vervolgens gebruiken om de wc mee door te spoelen of de tuin te besproeien.
- Grijs water zuiveren in een belucht helofytenfilter en gebruiken als voeding voor vijvers, beken en sloten.
- Zwart water geconcentreerd inzamelen en vergisten.
- Uitgegist slib gebruiken als bodemverbeteraar.
- Groene daken die regenwater vasthouden en de afvoer van regenwater vertragen. Daarbij houdt een groen dak in de winter de hitte binnen en in de zomer de hitte buiten.
- Riool- en regenwater apart van elkaar opvangen en zuiveren.
- Watervriendelijke inrichting van de openbare ruimte met wadi’s en overstroomgebieden.

De gemeente Kerkrade en het Waterschapsbedrijf Limburg hebben de wijk Bleijerheide gerealiseerd, met gesloten waterkringlopen om de 129 woningen zo zelfvoorzienend mogelijk in de waterketen te maken. Zo wordt regenwater opgevangen en gezuiverd tot drinkwater. Verder wordt gebruikt water lokaal gezuiverd en in de woningen komen waterbesparende maatregelen.


Watergebruik slim verminderen

In dit interview vertelt Patrick Blom welke kansen er in de ontwikkeling van nieuwbouwwijken zijn om drinkwater verbruik drastisch terug te dringen en met restwarmte uit het riool huizen te verwarmen:

“We hebben een grote bouwopgave in Nederland, daar liggen waanzinnige kansen! Ik zie graag dat we met gemeenten en provincies afspreken dat we in nieuwbouwwijken bijvoorbeeld 50% minder drinkwater gaan gebruiken. Het is gek dat we ons schaarse drinkwater nu gebruiken als transportmiddel voor afvalstromen. Ook regenwater wordt afgevoerd door het riool. Dat zorgt ervoor dat grote volumes water bij de rioolwaterzuivering terecht komen. Het wordt dan moeilijker en kostbaarder om de waardevolle stoffen eruit te halen. Daarom is het belangrijk dat regenwater afgekoppeld wordt van het riool. Dat regenwater kan je veel beter lokaal hergebruiken voor bijvoorbeeld het sproeien van je tuin of opslaan voor droge perioden. Je kunt ook werken met nieuwe vormen van sanitatie, zoals vacuümtoiletten. Je gebruikt dan veel minder water, geen hoogwaardig drinkwater en wij kunnen makkelijker geconcentreerde grondstoffen uit het rioolwater halen. Maar we kunnen ook gaan werken met centrale wasvoorzieningen. Inwoners hebben dan geen eigen wasmachine en het water kan in een gesloten systeem keer op keer lokaal gezuiverd en hergebruikt kan worden. Aquathermie (het terugwinnen van warmte uit rioolwater) is een andere kans om samen aan te werken. Met aquathermie kan je bijvoorbeeld een collectieve warmtevoorziening in een buurt, wijk of stad maken. Het kan dus een slimme oplossing zijn voor warmte vraagstukken in de energietransitie.”


Sociale en gezonde leefomgeving

Het wordt steeds populairder om in nieuwe wooncomplexen of wijken deelfaciliteiten aan te bieden. Je kunt dan denken aan gemeenschappelijke ruimtes zoals een dakterras, logeerruimtes of werkruimtes zodat bewoners zelf minder oppervlakte nodig hebben, of wasruimtes waarmee ook een gesloten watersysteem mogelijk wordt. Ook ruimtes waar huishoudelijke apparaten of gereedschap kunnen worden gedeeld behoren tot de mogelijkheden. En natuurlijk wijken waar voornamelijk nog van elektrische deelauto’s gebruik gemaakt wordt, zodat er meer ruimte komt voor groen, ontmoeten en spelen.

Plekken waar men samen kan komen leiden tot sociale cohesie. En die menselijke verbinding in een wijk leidt tot een aantrekkelijker en veiliger woonomgeving, en vice versa. In circulaire gebiedsontwikkeling is dus letterlijk ruimte voor die sociale en gezonde aspecten.


Voorbeelden van circulaire gebiedsontwikkeling

- Het Porseleinen Hof in de gemeente Delft is een impuls voor de omgeving qua verschijning en horeca, bevat een collectief atrium, dakterras en skybar die toegankelijk voor de bewoners en deels ook voor de omwonenden. We hebben geëxperimenteerd met een nieuw energieconcept wat heeft geleid tot slimmer en minder energiegebruik. Het pand heeft een houten gevel met clickgevelsysteem van keramische tegels: dit heeft een goede MPG-score en de gevel kan in de toekomst makkelijk vervangen worden. Ook is het gebouw door flexibiliteit toekomstbestendig: kleinere woningen kunnen later geschakeld worden door eenvoudig de muur weg te breken. Verder zijn er deelauto’s en deelfietsen in plaats van parkeerplekken. Er is ook veel groen gerealiseerd: een daktuin, gevelbeplanting via draden langs tegels en nestgelegenheden voor verschillende vogelsoorten in de gevels. De resterende CO2-uitstoot hebben we gecompenseerd met boomaanplant. In dit interview lees je meer over zo’n integrale aanpak.

- Het Bajes Kwartier in Amsterdam: “De Bijlmerbajes, de voormalige-gevangenis in Amsterdam, wordt getransformeerd tot het Bajes Kwartier. Er komen 1.350 woningen, van sociale woningbouw tot exclusieve appartementen en 34.500 m2 voorzieningen voor bedrijven, kunstenaars en de bewoners. Circulair bouwen is een sleutelwoord. Een van de zes oorspronkelijke torens blijft staan en wordt getransformeerd tot ‘Groene Toren’, een verticaal groen park met ruimte voor duurzame energieopwekking en stadslandbouw. Ook het hoofdgebouw en de bajesmuur worden grotendeels behouden. Van de oude gevangenis wordt 98 procent van de materialen gerecycled. Het totale complex wordt gefaseerd tussen 2022 en 2026 opgeleverd.”

- De gemeente Leiden heeft haar ambitie om de openbare ruimte in de stad circulair in te richten vertaald naar circulaire routekaarten. De openbare ruimte is een aspect waar je als gemeente bij uitstek veel invloed op hebt. De gemeente Leiden gaat vanaf 2023 alle gemeentelijke bouwprojecten circulair uitvragen.


Meer weten over circulaire gebiedsontwikkeling?

- Het ‘Handboek Bouwen voor de Toekomst’ van de NMU biedt een goed overzicht. De NMU benadrukt hierin het belang van samenwerking tussen lokale en regionale overheden, marktpartijen en inwoners.

- Metabolic heeft dit Handboek Circulaire Gebiedsontwikkeling gemaakt voor gemeenten (en ontwikkelaars).

- Ook Platform31 heeft uitgezocht hoe een circulaire aanpak bijdraagt aan duurzame gebiedsontwikkeling in dit ‘Groenboek: Circulariteit en Gebiedsontwikkeling’.

- Op deze pagina heeft Circulaire Stad 18 projecten onderzocht waarbij gemeenten aan de slag zijn gegaan met circulair bouwen, gebiedsontwikkeling, het herstructureren van woonwijken en het slim samenbrengen van partijen.

- Deze whitepaper ‘Duurzaam samenwerken in gebiedsontwikkeling’ van De Samenwerkingstafel beschrijft huidige trends in gebiedsontwikkeling en biedt vijf bouwstenen voor duurzaam samenwerken in gebiedsontwikkeling.



Voorbeeld doelstellingen:

★ “Alle gebouwen die tot ons eigendom behoren, hebben groene daken in 2025.”
★ “In 2024 hebben we met regionale waterschappen, gemeenten en de provincie afgesproken dat we in nieuwbouwwijken 50% minder drinkwater gaan gebruiken.”
★ “In zeker 5 bestaande of nieuwe wijken zorgen we dat in 2026 een toename van 30% biodiversiteit is bereikt en hebben we de gemeenschapszin versterkt door deelfaciliteiten en groene eetbare wijken te realiseren.”
★ “In 2024 hebben we tenminste 5 bewonersinitiatieven ondersteund die circulaire gebiedsontwikkeling ondersteunen”
★ “Leegstaande panden gebruiken we voor vertical farming, deelfaciliteiten voor de wijk of richten we in als compacte eengezinswoningen vanaf 2023.”


Goed voorbeeld

Marijn Sauer

Leidse routekaarten naar 100% circulair werken in de openbare ruimte

Lees hier het interview met Marijn >>

Algemene vragen over circulaire economie in jouw organisatie:


Wat is je verantwoordelijkheid als decentrale overheid in CE?

Hoe krijg je jouw organisatie en collega’s mee?

Hoe maak je CE meetbaar?

Hoe zorg je voor voldoende capaciteit en middelen?

Wat als de circulaire oplossing duurder wordt dan de lineaire?

Bekijk hier de antwoorden >>


Deel Met Je Collega’s

 
 
 

 

Verder lezen en verdiepen


Lees in het tijdschrift De Verschilmakers zeven circulaire praktijkverhalen van baanbrekende ambtenaren bij gemeenten, provincies en waterschappen. Deze verhalen zitten bomvol concrete tips om morgen mee aan de slag te gaan.

In deze zes podcasts gaan wij met experts in gesprek over hoe Nederland er in 2030 en 2050 uit komt te zien op het gebied van bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, consumenten en afval.

In de andere edities over bouw komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Nieuwbouw

  • Bestaande bouw

  • Gronduitgifte

  • Verbouwingen inwoners



Ben je nog niet aangemeld voor dit kennisnetwerk?
Meld je dan hier aan en vertel het door aan je collega’s!


 

 

Lees ook over de andere thema’s:

 

Een initiatief van:

In samenwerking met: