AFVAL Hoogwaardig verwerken

Hoogwaardige meubelstoffen maken van niet herbruikbaar textiel

Carolina Vogel


Projectmanager Stadsbeheer
Gemeente Groningen

Wat hebben jullie voor elkaar gekregen?

Bij onze textielinzamelaar ‘GoudGoed’ werken veel mensen voor wie de reguliere arbeidsmarkt te ver van hen afstaat. Zij hebben ruime ervaring in het sorteren van textiel maar hebben als nieuwe taak het schonen van textiel erbij gekregen wat extra werkgelegenheid biedt.

Daarnaast hebben we op effectieve manier ons huidige contract benut met kantoormeubel leverancier VEPA om te kunnen experimenteren rondom nieuwe circulaire producten en zijn we als Gemeente Groningen launching customer van de circulaire kantoorstoel geworden.

Waarom heb je dit opgepakt?

We willen in 2030 een afvalloze Gemeente zijn en dat betekent dat we al onze reststromen (die we zien als grondstoffen) hoogwaardig willen hergebruiken. 

We zien dat we als Gemeente niet alleen maar een rol als inzamelaar hebben met de nodige wettelijke verplichtingen rondom verwerking, maar dat we juist een verschuiving moeten maken naar de functie van Grondstofmakelaar, waarin we zorgen dat we onze beschikbare grondstoffen ontsluiten voor partijen die hier hoogwaardige producten van kunnen maken. We moeten serieus werk maken van grondstofmanagement en kunnen dankzij onze rol als overheid en grondstofmakelaar de beweging naar een CE faciliteren en aanjagen. 

We weten allemaal dat textiel een problematische stroom is wat tijdens de productie enorm vervuilend is, en waar na gebruik ook veel van afgedankt wordt en een groot deel hiervan niet herbruikbaar is. Dit leek voor ons een goede stroom om onderzoek naar te doen.

Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

We zijn een netwerk van circulaire bedrijven gaan bouwen en daarmee hebben we kennis kunnen nemen van de manier waarop je textiel kunt recyclen via de academie Minerva Hanzehogeschool. Zo zijn we uiteindelijk ook in contact gekomen met ReBlend (specialist op het vlak van textiel recycling).

Verder geloof ik dat we een relatie hebben opgebouwd waarin vertrouwen, geduld en oog hebben voor elkaars kwaliteiten en kwetsbaarheden, heel normaal is. We staan niet op alleen op onszelf maar gaan voor een gemeenschappelijk doel. Door het bouwen van een kleine keten wat de potentie heeft om uit te breiden en op te schalen. Mijn rol was het aanjagen en opzetten van dit project en het verbinden van de benodigde partijen.

Wat willen jullie bereiken?

Overigens zijn we wat mij betreft niet klaar en zijn we nu bezig met het verder opschalen van het project ism kenniscentra en willen we toewerken naar de opzet van een lokale textielketen en productie. Het gaat misschien om “maar 500.000 kilo” qua aanbod, maar de maatschappelijke voordelen, het versterken van de lokale regio, het aandeel maatschappelijke arbeid als ook de milieuwinst sterkt ons enorm om hier juist lokaal de vruchten van te plukken. Een van de onderzoeksvraagstukken die voor ons ligt is welke schaal er minimaal benodigd is om hier een haalbaar businessmodel van te maken.

Wat is je tip voor anderen die dit ook willen doen?

Heb het besef dat je als Gemeente echt een proactieve rol kunt vervullen om de transitie naar een CE te realiseren. We kunnen allemaal grondstofmakelaar zijn. Maar wees je je er ook bewust van dat het alleen niet lukt. Zorg dat je oog hebt voor de verschillende behoeftes vanuit betrokken partners, van daaruit is het mogelijk om in vertrouwen en met geduld een keten op te bouwen. Tegenvallers in dit soort pioniersprojecten ga je tegenkomen en bieden de kans om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. Mijn ervaring is dat je relatie met partners er alleen maar sterker op wordt. Wees helder in het doel wat je kunt bereiken, maar stel je ook open voor inzichten van extern en benut elkaars expertise. Als Gemeente hebben we van nature niet de wijsheid in pacht om nieuwe businessmodellen te bouwen, maar in gezamenlijkheid en verbinding kunnen we ontzettend veel bereiken.

>> Lees meer over Gronings Goud, het nieuwe hoogwaardige garen dat 100% uit oud textiel bestaat

>> Lees ook het magazine de Verschilmakers voor Decentrale Overheden

>> Of luister de podcast Naar een Circulair Nederland over bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval in 2050.

Deel Met Je Collega’s

 
 

Lees meer over deze thema’s


In samenwerking met:

Een initiatief van: