INFRASTRUCTUUR Bruggen, viaducten en tunnels

Hergebruik van een oude brug bij de bouw van een nieuwe

Dennis Schilderinck


Projectleider Civiele Werken
Gemeente Oude IJsselstreek

Wat hebben jullie voor elkaar gekregen?

De Hoge Brug in Ulft was aan vervanging toe en moest worden vervangen. De uitvoering werd voor een groot deel gerealiseerd met hergebruikte materialen. De nieuwe brug bestaat uit een draagconstructie gemaakt van staal van de oude brug, versterkt met ijzer dat vrijkwam uit een sloopproject ‘de buizenfabriek’ in Silvolde. Voor het brugdek is gebruik gemaakt van milieuvriendelijk verbeterd pijnboomhout met een beoogde levensduur van 60 jaar. Het gebruik van dit nieuwe hout is gecompenseerd door de aanplant van nieuwe bomen


Wat is jouw intrinsieke motivatie om met circulaire infra aan de slag te gaan?

Zoals we het altijd gedaan hebben kan niet meer. Grondstoffen raken op, materialen en benodigde energie om nieuwe materialen te maken worden steeds duurder. De huidige tijd dwingt ons om projecten als deze anders te gaan benaderen en daar ook vooraf meer over na te denken. Ik wil graag bewijzen dat het ook anders kan. Een object als een brug als deze leent zich daar perfect voor. Daarnaast heeft de gemeente de ambitie uitgesproken met circular aan de slag te willen. In die zin heeft de organisatie ons ook alle ruimte gegeven om dit te realiseren.


Hoe heb je dit voor elkaar gekregen? 

Allereerst door intern een team te formeren met de juiste mensen die de interesse, betrokkenheid, gedrevenheid, maar ook enige kennis en kunde hebben om een uitdaging als deze aan te gaan. Toen we na de aanbestedingsfase een aannemer hadden geselecteerd hebben we met zijn allen de koppen bij elkaar gestoken en open en eerlijk en op basis van wederzijds vertrouwen de klus ingezet en geklaard. 

Achterhoeks boerenverstand en nuchterheid deed de rest. 

Wat was jouw rol?

Ik was projectleider van dit project vanaf het eerste idee, voorbereiding, aanbesteding, uitvoering en oplevering van het werk en heb in die rol de spreekwoordelijke kar getrokken en beslissingen genomen wanneer dat nodig was. Daarnaast heb ik geprobeerd de smeerolie te zijn tussen de verschillende vakgebieden/disciplines en belangen die binnen zo’n project als deze spelen. Zowel intern als extern, met altijd het uiteindelijke einddoel in het vizier.

Welke tips heb je voor collega’s bij andere decentrale overheden om met circulaire bruggenbouw aan de slag te gaan?

Gewoon doen! Houd het simpel en overzichtelijk en gebruik je boerenverstand en zorg dat je de juiste mensen om je heen verzamelt. Alleen kun je niets, samen kun je alles. 

Wil je meer weten over dit project? Bekijk dan deze mini-documentaire die over het proces is gemaakt.

>> Lees ook het magazine de Verschilmakers voor Decentrale Overheden

>> Of luister de podcast Naar een Circulair Nederland over bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval in 2050.

Deel Met Je Collega’s

 
 

Lees meer over deze thema’s


In samenwerking met:

Een initiatief van: