INWONERS Textiel

Al 10.000 kledingstukken laten repareren

Roosmarie Ruigrok


Projectleider Circulair Textiel
Gemeente Amsterdam

Waarom werken jullie als gemeente aan circulair textiel?

Textiel is een van de grootste vervuilers voor een stad. Alleen al in onze gemeente wordt elk jaar 14 duizend ton textiel afgedankt. Amsterdam werkt aan het programma Reflow. Een door de EU gefinancierd project waarin diverse materiaalstromen worden onderzocht en duurzame oplossingen worden getest op bestuurs, bedrijfs en burger niveau. Textiel is de materiaalstroom die wij voor onze rekening namen in het programma. 

Wat hebben jullie voor elkaar gekregen?

  1. Mensen met een stadspas kunnen met 40% korting hun kleding laten repareren. Dit zorgt ervoor dat deze mensen mee kunnen werken aan circulaire stad. Daardoor vinden we ook minder textiel in restafval. Inmiddels hebben we daardoor meer dan 10.000 kledingstukken van de verbranding gered. Zo’n 4000 mensen met een kleine beurs maakten al gebruik van deze actie. Zij krijgen ook in 2023 hierdoor de mogelijkheid hun kleding te repareren en zo langer met hun kleding te doen. We hebben alle kleermakers aangeschreven. Dertig daarvan (5 in iedere stadswijk) zijn uiteindelijk aangesloten op de stadspas.

  2. Per april 2022 is een duurzame shopping route opgezet door de hele stad. Doel is om bewoners en toeristen gemakkelijk en snel kennis te laten maken met het aanbod van duurzame winkeliers door de hele stad.

  3. Tienduizenden wegwerpschorten voor medewerkers in zorginstellingen werden vervangen door 6000 circulaire schorten. 

  4. In samenwerking met The Swapshop is een kleding deelsysteem opgezet, waar wekelijks 200 kledingstukken worden geruild. The Swapshop is een permanente fysieke locatie waar kleding geruild kan worden. Door middel van een puntensysteem spaar je punten om weer kleding terug te ruilen. De kleding wordt nagekeken, gerepareerd en gereinigd. The Swapshop was de winnaar uit ons Startup in Residence programma. In het programma worden beleidsmakers en ambtenaren uitgedaagd om een bepaald maatschappelijk vraagstuk uit te zetten in vorm van een challenge, die leidt tot een oplossing die van te voren misschien niet bedacht is. De samenwerking met startups zorgt niet alleen voor innovatieve oplossingen, het geeft betrokken beleidsmakers  een nieuwe frisse blik op hun werkzaamheden.

  5. Daarnaast is er onlangs United Repair van start gegaan. Een social enterprise die in samenwerking met diverse retailers al hun reparaties zullen gaan uitvoeren. Dit is in eerste instantie Patagonia. Maar ook Bever Sport, Just Brands en Scotch&Soda willen van start gaan. Als gemeente hebben we ondersteuning gegeven in het proces in bijvoorbeeld het vinden van een juiste locatie. We hebben samen met AMEC board financiers aan boord gekregen.

  6. Samen met merken als Scotch & Soda, Kuyichi en PVH (Tommy Hilfiger en Calvin Klein) en de gehele keten ondertekende de gemeente Amsterdam de Denim Deal om producten van spijkerstof circulair te maken.

  7. De gemeente is anders gaan inzamelen. De textielcontainers zijn nu in eigendom van gemeente Amsterdam, wij controleren ze, onderhouden en laten ze schoonmaken. Voorzien ze van de juiste informatie. Textiel wordt door gemeente Amsterdam zelf ingezameld. Gesorteerd door sociale partner Pantar en vervolgens gaat de textiel naar de verwaarder. 

Wat is je tip voor anderen die ook met circulair textiel aan de slag willen?

Blijf doorzetten en enthousiast ook als het tegen zit. Ken ook je netwerk. Weet wat de expertise is van individuele bedrijven. Benader ze als er iets voor het bedrijf in zit. 

Zorg dat kleding bedrijven in jouw regio aan de slag gaan met het thema en zich aansluiten bij de DCTV netwerk en of het MVO Nederland Textiel netwerk. Op de site van Reflowproject staat een aantal tools die gebruikt kunnen worden. Of het platform Close the Loop van Flanders is voor bedrijven is erg interessant. Voor designers is er ook het community platform Clean and Unique.

>> Lees ook het magazine de Verschilmakers voor Decentrale Overheden

>> Of luister de podcast Naar een Circulair Nederland over bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval in 2050.

Deel Met Je Collega’s

 
 

Lees meer over deze thema’s


In samenwerking met:

Een initiatief van: