Het aanpakken van wereldwijde problemen is niet voorbehouden aan wereldleiders, uitvinders of idealisten. Iedereen kan met werk het verschil maken.

Het aanpakken van wereldwijde problemen is niet voorbehouden aan wereldleiders, uitvinders of idealisten. Iedereen kan met werk het verschil maken.

Klaske Kruk - Oprichter Circularities

De wereld zoals wij die kennen, verandert in rap tempo. Hoewel we er niet dagelijks bij stilstaan, heeft die verandering grote invloed op onze economie die direct afhankelijk is van de natuur. Gelukkig groeit het aantal professionals dat met werk een positieve impact wil maken met de dag. Maar hoe maak je daadwerkelijk impact met je baan of je bedrijf? Hoe maak je je bedrijf toekomstbestendig ondanks de dagelijkse hectiek? En hoe maak je impact zonder direct een carrière switch te hoeven maken? Impact die verder gaat dan dubbelzijdig printen, fair trade koffie drinken en afval scheiden. Met inspirerende verhalen en praktische tools & tips van vakgenoten rust ‘Verschilmakers’ je uit om morgen al een positieve impact te maken en bij te dragen aan een toekomstbestendig bedrijf, een gezonde economie en leefbare wereld.

Alles om ons heen bestaat uit grondstoffen die uit de natuur gehaald zijn: onze mobiele telefoon, kleding, ons huis en ons voedsel. Voor het eerst in de geschiedenis verbruiken we die grondstoffen in een hoger tempo dan dat de natuur kan produceren en kan de natuur door ons geproduceerde afvalstoffen niet verwerken. Daarmee staat zowel de natuur als onze economie op het spel. Een probleem dat met de dag groter wordt door toenemende consumptie, door producten die steeds minder lang meegaan en door een groeiende wereldbevolking en welvaart.

Een effectieve manier om uitputting van de planeet tegen te gaan en tegemoet te komen aan veranderende klantvragen naar verantwoorde producten en de steeds strenger wordende milieuregelgeving is de circulaire economie. De circulaire economie brengt onze economie en natuur in balans door in te zetten op minder en slimmer consumeren, door producten te ontwerpen die repareerbaar zijn of waarvan je de onderdelen opnieuw kunt gebruiken zodat ze langer meegaan, of door bijvoorbeeld gebruik te maken van hernieuwbare of hergebruikte grondstoffen. Het is een effectieve manier om afval en uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 te beperken. Met een circulaire economie hoeven we minder nieuwe grondstoffen te delven, minder produceren en minder te transporteren over de hele wereld. Energie slurpende en vervuilende activiteiten. Met een circulaire economie zorgen we ervoor dat de lucht die we inademen, het voedsel dat we eten en het water dat we drinken schoon en gezond blijven. Een circulaire economie is noodzakelijk voor onze portemonnee én voor onze gezondheid.

Hoewel de uitdagingen van deze tijd wel eens aanvoelen als te groot om op individueel niveau invloed op te kunnen hebben, is beginnen met verschil maken minder ingewikkeld dan de meesten van ons denken. Niet bedrijven maar mensen maken het verschil. Het aanpakken van wereldwijde problemen is niet voorbehouden aan wereldleiders, uitvinders of idealisten. De meeste mensen hebben een vak waarbij zij zelf een positief verschil kunnen maken en zelfs cruciaal zijn voor een toekomst-bestendig bedrijf en een gezonde duurzame economie.

“Het aanpakken van wereldwijde problemen is niet voorbehouden aan wereldleiders, uitvinders of idealisten. Iedereen kan met zijn of haar werk het verschil maken.”

Het Nederlandse bedrijfsleven kent inmiddels vele circulaire innovaties en circulaire professionals. We zijn voor vier cruciale functies binnen het bedrijfsleven op zoek gegaan naar de professionals die het verschil al maken. In ‘Verschilmakers’ focussen we op praktische vakinhoudelijke toepassingen door de mensen die de innovaties bewerkstelligen. We belichten hun intrinsieke motivatie en zoomen in op gezette stappen en geleerde lessen bij de nieuwe invulling van hun vak. Deze nieuwe invulling is sector overstijgend en met hun aanpak als voorbeeld kan elke professional direct aan de slag.

We belichten:

  1. Directeuren: strategisch management, CEO’s en CFO’s;

  2. Ontwerpers: productontwikkeling en R&D;

  3. Inkopers: supply chain management en inkoop;

  4. Marketeers: verkoop, business ontwikkeling en marketing.

Elk interview bevat linkjes naar praktische voorbeelden, nuttige websites en handige instrumenten zodat jij het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. In de rubriek ‘Tools, tips & trainingen’ vind je bovendien een overzicht met verdiepende publicaties, tools, trainingen en websites.

Een bedrijf overleefd enkel in een gezonde wereld waarin economie en ecologie in balans zijn. Als professional ben je daarbij cruciaal door de keuzes die je dagelijks in je werk maakt. Laat je inspireren door de professionals in dit magazine en draag morgen al bij aan een toekomstbestendig bedrijf en leefbare planeet.

Samenwerking in de keten

Samenwerking in de keten

"Het momentum is nú om je als ondernemer te onderscheiden en ook in de toekomst relevant te blijven"

"Het momentum is nú om je als ondernemer te onderscheiden en ook in de toekomst relevant te blijven"