Tools, titels en trainingen  INFRASTRUCTUUR

Tools, titels en trainingen INFRASTRUCTUUR

De Circulaire Weg wil circulariteit in de infrasector versnellen. Initiatiefnemer Dura Vermeer werkt samen met provincies, gemeenten, bedrijfsleven en wetenschap aan fantastische testprojecten, zoals infra as a service!


Het eerste circulaire viaduct in Nederland is gebouwd zonder afval en zonder nieuwe grondstoffen. Ook worden de gebruikte grondstoffen op de meest hoogwaardige manier opnieuw benut. Hier lees je alles over dit experiment, inclusief lessons learned.

De uitdaging van een circulair viaduct bouwen vereenvoudigt in 9 overzichtelijke stappen.

Met de Aanpak Duurzaam GWW maak je duurzaamheid in GWW-projecten concreet. In deze praktische handleiding word je stap voor stap door alle fases mee genomen.

"Bij een circulair ontwerp denk je vooraf al na over levensduur en toekomstig (her)gebruik van materialen. Deze acht circulaire ontwerpprincipes zijn bedoeld om je te helpen bij het maken van duurzame ontwerpkeuzes.

Artikel over hoe RWS haar klimaatimpact vóór 2030 wil terugbrengen naar nul

Op dit platform voor duurzame infra van I&W, Rijkswaterstaat en ProRail vindt je nieuws, roadmaps en Q&A over klimaatneutrale en circulaire rijksinfrastructuurprojecten


Met DuBoCalc bereken je snel en eenvoudig de milieukosten van je ontwerpvarianten.


Het 'rijstvliesverkeersbord' van OFN is gemaakt van restmaterialen en kan 100% worden hergebruikt. Wel zo mooi langs je circulaire weg!

Deze drie voorlopers veranderen de wereld van de infrastructuur van binnenuit. Een lastige sector om duurzamer te maken, maar ook een waarbij vergroening juist heel hard nodig is. Lees hier hoe zij dat doen!


Filmpje van het CHAPLIN-programma over het gebruik van biobased asfalt op basis van lignine.


Bouwmaterialen als beton, zand, mergel, klei, steen en hout zijn uitstekend herbruikbaar. Lees hier meer over de Asset Management tool Urban Mining die ontwikkeld is voor een circulaire aanpak voor infrastructurele bouwwerken

Madaster is het kadaster voor materialen. Hier worden gebouwen geregistreerd inclusief de materialen en producten die zich in het gebouw bevinden. Dit maakt hergebruik eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en elimineert afval


Bij de renovatie van de hoofdweg op Terschelling is alles uit de kast gehaald: hergebruik van materialen, gebruik van biobased materialen, 100% gasbesparing bij productie, CO2-besparing bij productie en vervoer en gebruik van circulair beton. Yes we can!


PlasticRoad maakt van plastic huisafval duurzame, klimaatbestendige en circulaire wegelementen met als doel infrastructuur te creëren met zo min mogelijk negatieve impact op onze planeet en natuurlijke grondstoffen.

In het rapport ’Circulair Ontwerpen voor Gebouwen en Infrastructuur’ lees je hoe een gezamenlijk innovatieprogramma van bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen er uit ziet.

Dit 'Innovatieprogramma Circulair Beton' maakt het Betonakkoord concreet met onderzoek naar en voorbeelden van o.a. biobased materialen en levensduurontwerp.


Door het hele land lopen pilots met duurzame wegen, fietspaden en bruggen. In dit artikel maak je kennis met een nieuwe generatie infrastructuur


Handig: Primum heeft alle tools bij elkaar gezet. Je vindt hier alle belangrijke info over duurzaam GWW, MKI, DuboCalc en LCA

Tools, titels en trainingen BEDRIJVEN

Tools, titels en trainingen BEDRIJVEN

Tools, titels en trainingen AFVAL

Tools, titels en trainingen AFVAL